رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست؛
توسعه ناپایدار محیط زیست را با ابرچالشها مواجه کرده است
شینا انصاری رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست در همایش ملی مراقبت از خاک با بیان این جمله که تصمیمگیری درست و به هنگام داشته باشیم، ادامه داد: در سیاستهای ۱۵ گانه که در ۱۳۹۴ از سوی مقام معظم رهبری ( مدظلهالعالی) ابلاغ شد به موضوع پاییش اندازگیری خاک اشاره شده است. قانون حفاظت از خاک مدیریت از خاک در سال ۱۳۹۸ به تصویب رسید و زمستان سال گذشته ابلاغ شد. سازمان حفاظت از محیط زیست مکلف شده است از فرسایش خاک و آلودگی و آلایندههای جلوگیری کند.
انصاری دستیابی به این مهم را مستلزم همکاری بین بخشی دانست و افزود: در ماده ۲۲ قانون ابلاغی رسیدگی خارج از نوبت به تخلفات زیستمحیطی دیده شده است.در این قانون دو محور اصلی وجود دارد که فرسایش خاک یکی از این محورها است و عمده تکالیف در این حوزه بر عهده وزارت جهاد کشورزی است و محور دوم مساله آلودگی خاک است که تکالیف این محور بر عهده سازمان حفاظت محیط زیست گذاشته شده است. پالایش و احیای خاک نیازمند حمایت مراجع قضایی است.
وی در ادامه گفت: مشکلات زیستمحیطی کشور در کنار توسعه ناپایداری که از دهههای گذشته تا به امروز شکل گرفته است، سازمان محیط زیست را با ابرچالشها مواجه ساخته است. متاسفانه در خوزستان تنوعی از مشکلات داریم. خوزستان به دلیل نگاه توسعه ناپایدار در ادوار گذشته، در بخشهای مختلف به آلودگی آب، هوا و خاک دچار شده است. شاید در ظاهر آلودگی هوا ملموستر است اما آلودگی خاک به مرتب بغرنجتر است. بازسازی خاکهای آلوده به مشتقات نفتی بسیار سخت و در برخی موارد غیر قابل احیا است. باید اقداماتی در رابطه با کاهش اثرات آلودگیها به ویژه پسماندهای نفتی ناشی از خطوط فرسوده نفت و گاز، زهآب کشاورزی، فاضلاب خام انجام شود. بازسازی پالایش و احیا خاک به سهولت امکان پذیر نیست.همکاری مشورتی مراجع علمی دانشگاهی و فعالان محیط زیست را طلب میکند. البته رویکرد و همراهی استاندار خوزستان با مسائل محیط زیست ستودنی است. شعار امسال همایش سنجش، پایش و مدیریت خاک است، شعاری که میبایست از سوی همگان جدی گرفته شود.
رئیس سازمان محیط زیست اشارهای هم به اقدامات اجرایی سازمان در رابطه با متخلفان داشت و گفت: در سال ۱۴۰۲، یک هزار و ۴۶۲ مورد پایش و شناسایی منابع آلایندهها در کشور انجام شده که ۸۰۱ مورد مربوط به شناسایی بوده و در ۲۶۴ مورد رفع آلودگی انجام شده است. در یک هزار و ۷۷ مورد اخطاریه محیط زیستی صادر شده و ۱۳۸ مورد مراجعه به محاکم قضایی بوده است که رویه حقوقی آن در حال بررسی و انجام است. در حال حاضر طرح پایش بازسازی و احیا خاک در دستور سازمان است.
انصاری از الزام طرحهای توسعه به پیوست زیستمحیطی گفت و افزود: الزاماتی در قوانین بالادستی برای پروژههای بزرگمقایس داریم و آنها ملزم به ارائه پیوست زیستمحیطی هستند و باید گزارش ارزیابی اثرات ارائه دهند. در حال بازنگری آییننامهی ارزیابی اثرات با هدف که پیوستها صرفا برای توجیه نباشند. در بازنگری این موضوع در نظر گرفته شده است که اگر اجرای پروژهای اثرات مخرب زیستمحیطی به دنبال داشته باشد، قبل اجرا رویههای اصلاحی انجام دهد.
ابراهیم متینسیرت