در شامگاهِ پنجشنبه بیست و دوم آذرماه ۱۴۰۳ نغمه نی و آوای آوازِ زاگرسنشینان در سالن سینما هلال اهواز پژواک یافت و این سالن پذیرای گروهی از هنردوستان، هنرمندان، ورزشکاران، شاعران، نویسندگان و گروهی از مسئولین و چهرههای فرهنگی استان شد.
این رویداد فرهنگی با حضور دکتر عبدالله شهاوند معاون سیاسی اجتماعی استانداری خوزستان، محبوبه ایزدیپناه مدیرکل امور اجتماعی استانداری، مجید منادی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان،دکتر علی حبیبی مشاور پارلمانی مجلس،امیرحمزه موسوی و سید یعقوب طباطبایی از کارگزاران پیشین دولت، علمدار متولی مدیرکل روابط عمومی شرکت منابع نفت خیز جنوب، سید امین سپهریان معاون هنری سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد خوزستان،نوربخش احمدزاده روایتگر و شاهنامه پژوه، حشمت الله قاسمی و محمد مرادی جاوید پیشکسوتان سینما و تئاتر، مهرانگیز بحیرایی معاون مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد خوزستان،دکتر نورالله رییسی از مدیران آموزش و پرورش خوزستان، پروانه سهرابی مشاور سازمان انرژی اتمی کشور، زیبا صالحپور عضو پیشین شورای شهر اهواز، رضا کلاهکج مدیر کل سابق اداره فرهنگ و ارشاد خوزستان،محمدرضا حاجی پور عکاس و فیلمساز، دکتر سیاوش کرد شاعر و ترانه سرا، حجت الاسلام علی نظر ممبینی، منصور کوهیرستمی، حبیبالله بهرامی شهنی پیشکسوت رسانه، لیدا طاهری ورزشکار رزم آنزان، شهربانو منصوریان قهرمان چند دوره ووشوی جهان، اردشیر شمس قهرمان چند دوره مسابقات پیشکسوتان وزنه برداری جهان،سلمان ظاهری کنشگر فرهنگی و زاهد مهمدی و… جریان یافت.
«وحید کیانی»، شاعر و مجری این همایش باشکوه ابتدا دبیر این بزم موسیقایی را فراخواند. «فردین کوراوند»دبیر اجرایی این آیین نمایندهی از «پدرام طاهری کتکی»مدیر عامل موسسه فرهنگی هنری ویردار کهن میهن و «پیمان بیرگانی» مدیرعامل انجمن مهریاد خوزستان و همچنین عطاالله بهادری رئیس هیئت مدیره انجمن مهریاد خوزستان به پاس تلاش هایشان در برگزاری این نکوداشت سپاسگزاری کرد.
وی افزود: «استاد علی حافظی» یکی از مفاخر و مشاهیر هنر، فرهنگ و موسیقی استان و ایران است. ارج گذاری از بزرگان، از مهمترین وظایف جامعه هنر و فرهنگ است که گاه مورد غفلت قرار میگیرد.
سپس «وحید کیانی» «جبار رضایی» را فراخواند و او به عنوان نماینده شاعران قوم لر چراغ آیین نکوداشت را روشن کرد و خواند:
«گپ بزن سی دل تنگم…»
در ادامه برنامه، نوازندگان آموزشگاه موسیقی «نواک» به سرپرستی «ابراهیم کرمپور» به خوانندگی سیاوش رضایی بختیاری با نوای ساز و آواز و اجرای چند تصنیف و آواز از آثار زنده یاد مسعود بختیاری این بزم را مزین کردند.
ادامه بخشِ آیین نکوداشت، آوای «فرهاد بیژنپور» و سپس اجرای تصنیف خالک طلا و آواز بلال «علی تاجمیری» بود.
پروفسور «امید علی شهنی کرمزاده» چهره ماندگار ریاضیات کشور به عنوان سخنران نخست با اشاره به نقش موسیقی در زندگی بختیاریها و بیان این که «علی حافظی» موسیقی بختیاری را زنده کرده است بر نیاز مبرم جامعه به موسیقی تاکید کرد و افزود: هر کودکی که با آلات موسیقی آشنا شود، ریاضی، فیزیک و همه چیز را بهتر یاد خواهد گرفت. وی در ادامه از ارتباط بشر از بن جان با موسیقی سخن گفت.
در ادامه برنامه، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان در سخنانی از تلاش های این نهاد برای پشتیبانی از ویژه برنامه های متناسب با فرهنگ بومی خوزستان و همچنین ارج گذاری به مقام هنرمندان استان یاد کرد.
«مجید منادی» در ادامه با اشاره به تدوین سند موسیقی کشور گفت: این سند مسیر اهداف نهاد فرهنگ و ارشاد اسلامی را برای پشتیبانی از رویدادهای موسیقی شفاف تر و افزون تر خواهد کرد.
سپس «اردشیر صالحپور» کارگردان و مدرس تئاتر به عنوان سخنران بعدی با اشاره به معجزه نی استاد حافظی در موسیقی بختیاری اظهار داشت: این بار نیز نی حافظی معجزه کرد و مردم را گرد هم آورد و به هم نزدیک کرده است.این پژوهش گر فرهنگ ادامه داد: امروز که با شما سخن میگویم احساس میکنم دیگر بختیاری جزیرهای نامتحد و تک افتاده نیست و این موهبتیست که به لطف و محبت یک صدا، یک نوا و یک آوا به دست آمده است.
این استاد و مدرس دانشگاه هنرهای زیبا به نقش و حضور و تاثیر استاد «کسایی» اشاره کرد و افزود: «همان جایگاه و مقام و منزلتی که استاد کسایی در موسیقی نینوازی و در مکتب اصفهان دارد، استاد حافظی نیز در ردیف موسیقی نینوازی سنتی و مقامی بختیاری داراست. به راستی و بیتعارف میتوان گفت، علی حافظی سر سلسله و سلسله جنبان نی موسیقی بختیاریست.»
«اردشیر صالحپور» در ادامه افزود:خیلیها نی مینوازند اما نی حافظی نی دیگریست و نزدیک به نی مولاناست و زندگی را زندگیتر میکند. یادم میآید که آفتاب روشن موسیقی ایل، آقای بهمن علاالدین، بر همین صحه میگذاشت و همیشه میگفت: همه خوب مینوازند اما نیِ حافظی روی بختیاری و جنس بختیاری دارد. نینال حافظی نالهی جوهرهی فرهنگ بختیاریست.بهمن علاالدین، گوهر هنر علی حافظی را کشف کرد و آنان به اتفاق، آثاری جاودانه ساختند که جز مواریث ارزشمند و به یاد ماندنی موسیقی بختیاری است.
«اردشیر صالحپور» گفت: علی حافظی در موسیقی بختیاری تحولی بزرگ ایجاد کرد. نی بختیاری دمی است و با گوشه لب نواخته میشود اما علی حافظی آن را دندانی کرد. از سوی دیگر نی اساساً در موسیقی بختیاری به مقامهای شبانی و گلهداری اختصاص داشت اما این هنرمند منزلتِ نی را ترقی و تعالی بخشید و سایر نغمه های نهفته را برای ما نواخت. پیشتر نی در زیر سیطره کرنا شنیده میشد اما به اهتمام «علی حافظی» نی ساحت و منزلت پُر گسترهای یافته است.
این نویسنده در پایان به تاثیر «بهمن علاالدین» در رونق و رواج موسیقی بختیاری اشاره کرد و افزود: علی حافظی هم همان تاثیر را در نی نوازی گذاشت. به اهتمام او هم اکنون دهها نی نواز در ایران داریم و همه از زحمات علی حافظیاست. او شاگردان زیادی را تربیت کرده است، چنان که شاگردانِ او شاگردانی تربیت کردهاند.
پس از سخنرانی، آوای «نیما حافظی» به گوش باشندگان این نکوداشت رسید. در این اجرا، گروه نوازندگان نواک، ابراهیم کرمپور، ابراهیم حاجتی، میلاد برج سفیدی، کیوان صفر زاده و داوود فتاحی بودند که در اجراهای بعدی نیز خوانندگان را همراهی کردند.
در ادامه اجرای زیبای نقالی و شاهنامهخوانی توسط «نیکی کوراوند» هنرمند نوجوان خوزستانی از بخش های زیبا و قابل توجه آیین نکوداشت استاد حافظی بود که با تشویق و استقبال همگان مواجه شد.
در ادامه نکوداشت، «هرمز علیپور» شاعر نام آشنا با چکامهسرایی این چنین سرود:
یک در میان نخل و کُنار
با هر دو آمدهام کنار.
سپس بزم موسیقیایی آیین نکوداشت استاد علی حافظی با نی نوازی «نوید کیانی قلعه سردی» و صدای «کوهیار بختیاری» مزین شد.
پس از آن «کوروش اسد پور» که جمعیت ساعت ها انتظارش را می کشید به صحنه فرا خوانده شد و این خونیاگر زاگرس با ترانههای آسماری و بی بی مریم و یک اجرای شاهنامه سالن را به وجد آورد و درر ادامه «شیروان بختیار» با دو تصنیف دشت لاله و نرمه نرمه از آلبوم «نیم دری» شادی بخش آیین نکوداشت شد.
نظامیخوانی «بهمن حسینی» و اجرای تصنیف ایل احساس «کوروش رضوانی» خواننده محبوب کهگیلویه و بویراحمد نیز دیگر ارمغان شب موسیقی با استاد علی حافظی بود.
پایان بخش اجراهای این آیین، هنرنمایی ساز نی و آوازخوانی استاد «علی حافظی» بود.
شایان ذکر است در بخش های گوناگون نکوداشت حافظه موسیقی بختیاری، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان، مدیر روابط عمومی شرکت مناطق نفت خیز جنوب، سرپرست گروه آسماری بختیاری و موسسه فرهنگی هی جار با اهدای لوح سپاس و هدایایی به مقام هنری ارج گذاری نمودند.
پایان بخش این نکوداشت صحبت های عطااله بهادری از دست اندرکاران این نکوداشت و از چهره های فعال و پیشکسوت عرصه های فرهنگی بود.
وی در سخنانی کوتاه به پاس نیم قرن تلاش های استاد حافظی در عرصه نوازندگی ساز نی و آهنگسازی و جمع آوری نغمه های به فراموش رفته فولک بختیاری و همچنین آموزش مستقیم و غیر مستقیم ده ها نوازنده نی پرداخت و از ایشان قدردانی نمود و در ادامه با دعوت از آقایان پیمان بیرگانی،پدرام طاهری، فردین کوراوند و نیما حافظی که به همراه خودش بیش از سه ماه برنامه ریزی این رویداد را انجام داده بودند تشکر نمودند و ضمن گزارشی فشرده به چگونگی روند این رویداد پرداختند و در سخنان پایانی با پوزش از اینکه در لحظه آخر به دلیل مشکلی که برای دستگاه پروجکشن بوجود آمد نتوانستند تیزر ساخته شده از استاد حافظی ( به مدت ۱۵ دقیقه) به کارگردانی محمد مرادی جاوید و تهیه کنندگی خودش و کلیپ ارسالی استاد شکارچی در مورد استاد حافطی به مدت ۵ دقیقه نمایش داده شود، افسوس و عذر خواهی نمودند.