به گزارش پایگاه خبری پینوشت و به نقل از اطلاعات نوشت: تاجیکستان بهعنوان یکی از همسایگان تاریخی و فرهنگی ایران و یکی از کشورهای فارسیزبان آسیای میانه از ظرفیتهای بیبدیلی برای گسترش همکاریهای اقتصادی و تجاری با ایران برخوردار است. اشتراکات ژرف زبانی، دینی و فرهنگی میان دو ملت به علاوه موقعیت جغرافیایی استراتژیک تاجیکستان بهعنوان حلقه ارتباطی ایران با بازار آسیای میانه، بستری کمنظیر برای تقویت روابط تجاری و اقتصادی فراهم آورده است.
بررسی دقیق این ظرفیتها و طراحی راهکارهای عملیاتی مؤثر نهتنها میتواند افقهای تازهای در تعاملات اقتصادی دوجانبه بگشاید، بلکه زمینهساز تحقق منافع متقابل و تقویت همافزایی میان دو کشور خواهد بود.
تاجیکستان دروازهای به آسیای میانه است و از نظر جغرافیایی میتواند نقش پل ارتباطی ایران با سایر کشورهای منطقه را ایفا کند. توسعه مسیرهای ترانزیتی بهویژه کریدورهای جادهای و ریلی، میتواند دسترسی به بازارهای منطقه را بهبود بخشد.
اقتصاد تاجیکستان به طور عمده بر کشاورزی، انرژی برقآبی و معدن متکی است و در بسیاری از زمینهها نیازمند فناوری و دانش فنی است.حجم مبادلات تجاری ایران و تاجیکستان در سال ۱۴۰۲ افزایش مطلوبی داشت و بنا بر اعلام مقامات این کشور، از ۵۷ میلیون دلار در پنج سال قبل، در سال گذشته به حدود ۲۷۰ میلیون دلار رسید و صحبت از یک هدفگذاری ۷۰۰ میلیون دلاری نیز میان مقامات دو کشور جریان دارد، که گواه پتانسیلهای موجود است.لذا ایران با توانمندیهای گسترده در تولیدات صنعتی، کشاورزی، تجهیزات پزشکی و فناوریهای جدید، میتواند شریک استراتژیک تاجیکستان در تأمین نیازهای این کشور باشد.
به علاوه ، تاجیکستان با ظرفیتهای عظیم در تولید برقآبی، میتواند همکار مهمی در حوزه انرژی برای ایران باشد. ایران میتواند با سرمایهگذاری در این بخش، از برق تولیدی تاجیکستان برای تأمین نیازهای داخلی یا صادرات به سایر کشورها بهرهبرداری کند.
محصولات کشاورزی ایران هم میتوانند بازار مناسبی در تاجیکستان داشته باشند. از سوی دیگر، تاجیکستان با تولید محصولاتی نظیر پنبه و برخی میوههای خاص، میتواند به تأمین مواد اولیه برای صنایع تبدیلی ایران کمک کند.
در کنار این، اشتراکات فرهنگی و طبیعی میان دو کشور، ظرفیت قابلتوجهی برای توسعه صنعت گردشگری ایجاد کرده است. برگزاری تورهای مشترک، توسعه زیرساختهای گردشگری و معرفی مقاصد جدید میتواند به تقویت این بخش کمک کند. از سوی دیگر، ظرفیت گردشگری سلامت در استان خراسان رضوی و مشهد، پتانسیل بسیار مطلوبی برای جذب گردشگران این بخش از تاجیکستان است.
با توجه به آنچه بیان شد، باید راهکارهای توسعه همکاریها با این کشور را مدنظر قرار دهیم.
دراین راستا، انعقاد توافقنامههای تجاری دوجانبه و توسعه همکاریهای گمرکی و تعرفهای، میتواند موانع موجود در مسیر تجارت دو کشور را مرتفع کرده و زمینهساز گسترش تبادلات اقتصادی شود. همچنین ،تشویق بخش خصوصی برای سرمایهگذاری در پروژههای مشترک، بهویژه در حوزههای انرژی، کشاورزی، صنایع تبدیلی و زیرساختهای حملونقل، میتواند به تقویت همکاریهای اقتصادی منجر شود.
ایجاد مسیرهای جدید ترانزیتی و بهبود زیرساختهای جادهای و ریلی میان دو کشورنیز نهتنها به کاهش هزینههای حملونقل کمک میکند، بلکه امکان دسترسی ایران به بازارهای آسیای میانه را تسهیل خواهد کرد.
راهاندازی مراکز تجاری و نمایشگاهی در شهرهای بزرگ دو کشور، میتواند به معرفی توانمندیها و محصولات تجاری ایران و تاجیکستان کمک کرده و ارتباط مستقیم میان تجار و تولیدکنندگان را تسهیل کند. به طور طبیعی یکی از موضوعاتی که باید برای آن چارهجویی لازم انجام شود، تعریف راهکارهای مؤثر در بحث تبادلات مالی و تسهیلگری در این بخش است.
با توجه به ظرفیتهای تجاری و اقتصادی میان ایران و تاجیکستان، گسترش همکاریها نهتنها میتواند به توسعه اقتصادی دو کشور کمک کند، بلکه نقش مهمی در افزایش امنیت و ثبات منطقهای ایفا خواهد کرد. استفاده بهینه از این فرصتها و تدوین راهبردهای بلندمدت، میتواند روابط دوجانبه را به سطحی استراتژیک ارتقا دهد و زمینهساز شکوفایی همکاریهای مشترک شود.
در نهایت هم سفر اخیر رئیس جمهور به تاجیکستان افقی تازه در روابط اقتصادی وتجاری دوکشور گشوده است که بخش خصوصی واتاق های بازرگانی می توانند بااستفاده از این فضا وفرصت جدید،رکوردهای جدیدی را در مبادلات تجاری دوکشور به ثبت برسانند.